Samværsordning

En samværsordning, også kaldet en forældreplan, giver information om, hvordan du og dine børns anden forælder vil træffe beslutninger for og tilbringe tid med jeres børn. At have en klar samværsordning kan hjælpe med at undgå misforståelser og misforståelser. Hvis konflikter opstår, kan aftalen fungere som en vejledning til at løse dem.

Din samværsordning bør skræddersys til din families specifikke behov og tage højde for diverse faktorer, der kunne have en indflydelse på aftalen. Frem for alt skal aftalen tage hensyn til dit barns bedste og det, der er nødvendigt for at beskytte deres trivsel, vækst og udvikling.

Skal Familiebroen hjælpe jer?

Familiebroen er her for at støtte jer gennem processen med at etablere en samværsordning, når du står midt i en skilsmisse eller ophør af samliv, hvor børn er involveret. Vi tilbyder en løsningsmodel, der først og fremmest tager udgangspunkt i mediation mellem forældrene. Dette skaber en fredelig og samarbejdsvillig måde at løse konflikter på, hvilket bidrager til en hurtigere og mere effektiv løsning på spørgsmål vedrørende samvær og forældremyndighed.

Hvornår er en samværsordning nødvendig?

En samværsordning omhandler de aftaler, der er indgået mellem forældre om, hvornår og hvordan samværsforælderen kan tilbringe tid sammen med sit barn, efter en separation eller skilsmisse.

Går man som par fra hinanden efter I har fået et barn sammen, skelner man mellem at være bopælsforælder og samværsforælder, såfremt I ikke har indgået en aftale om delt bopæl. Har du barnet boende hos dig, og folkeregistreret barnet på samme adresse, gør det dig til bopælsforælderen. Bor barnet derimod ikke hos dig, gør det dig til samværsforælderen.

Afhængig af familiedynamikken kan aftalen være generel og give jer begge bredt skøn over ting som beslutningstagning og samvær, eller den kan være specifik og give detaljerede skemaer og instruktioner, som hver forælder skal følge.

Ved samvær ser man som udgangspunkt over en periode af 14 dage, har du som samværsforælder barnet overnattende i 4 dage ud af de i alt 14 dage, er der altså tale om en 4/10 ordning.

Det primære formål med enhver praktisk samværsordning er at sikre børnenes bedste. Samværsplanen skal sikre, at dine børns grundlæggende trivsel bliver opfyldt.

Hvad bør overvejes i en samværsordning?

Forældre opfordres til at samarbejde om at udvikle en samværsplan. Dette samarbejde og kommunikation giver dem mulighed for at træffe beslutninger, der tager højde for deres børns og egne unikke behov. I mangel af en gensidig aftale vil familieretten afgøre forældremyndighed og samvær, hvilket måske ikke er det bedste for familiens omstændigheder.

Når der besluttes bestemmelserne i en samværsordning, er det generelt en god ide at overveje:

  • Barnets alder
  • Barnets særlige behov
  • Geografisk afstand mellem samværsforælderen og bopælsforælderen
  • Barnets forhold til samværsforælderen

Typer af forskellige samværsordninger

Ved bestemmelse af samvær med jeres barn, er der ikke en universel ordning der fungerer lige godt, for alle separerede par. Ordningen vil i de langt de fleste tilfælde tilpasses lige præcis jeres behov, og hvad der måske fungerer for jeres familie. Der er forskellige ”modeller” at vælge mellem, som kan tilpasses den enkelte familie.

  • Weekendsamvær:
    Barnet tilbringer hver anden weekend hos samværsforælderen, ofte fra fredag eftermiddag til søndag aften. Dette er en populær model, da det giver barnet en fast struktur og mulighed for at tilbringe længere perioder med begge forældre. Weekendsamvær kan kombineres med korte perioder i løbet af ugen for at sikre kontinuerlig kontakt.

  • Hverdagssamvær:
    Samværet inkluderer en eller flere hverdage i ugen, hvor barnet ikke er hos bopælsforælderen. Dette kan indebære overnatninger og giver barnet en dagligdags kontakt med begge forældre. Hverdagssamvær kan være særligt gavnligt for yngre børn, der har brug for regelmæssig kontakt med begge forældre.
  • Feriesamvær:
    Der fastsættes specifikke perioder i ferierne, hvor barnet er hos hver forælder. Typisk kan dette være to til tre uger i sommerferien og skiftevis i de større ferier som jul og påske. Feriesamvær giver barnet mulighed for at tilbringe længere, uforstyrrede perioder med hver forælder, hvilket kan styrke båndet og skabe positive minder.

  • Deleordning:
    I nogle tilfælde kan forældrene vælge en deleordning, hvor barnet tilbringer lige meget tid hos begge forældre. Dette kan være en uge-til-uge-ordning eller en anden fordeling, der passer til familiens behov. En deleordning kræver høj grad af samarbejde og kommunikation mellem forældrene, men kan være meget gavnlig for barnet, da det sikrer konstant og ligevægtig kontakt med begge forældre.

Hvordan Familiebroen kan hjælpe jer

Det er ingen hemmelighed, at alt hvad der vedrører myndighed og samvær over et fælles barn, kan blive en kompliceret sag. Følelserne kan løbe højt, og det er ikke altid lige til at finde frem til en gensidig aftale – især når børn er involveret.

Hos Familiebroen har vi hjulpet mange skilte forældrepar, med at finde en fælles løsning. Det er vigtigt for os, at begges interesser er i fokus. Vores primære tilgang er mediation mellem forældrene, hvor vores dygtige rådgivere arbejder med begge forældre for at finde fælles løsninger, der tager hensyn til både børnenes og forældrenes behov.

Ved at facilitere en åben og konstruktiv dialog, hjælper vi med at nå frem til aftaler, der er til gavn for hele familien. Mediation kan ofte føre til hurtige og effektive aftaler, især når det kommer til vigtige spørgsmål som samvær og forældremyndighed.

Hvis en aftale ikke kan nås gennem mediation, tilbyder vi en tværfaglig familievurdering. Denne omfattende vurdering inddrager forskellige professionelle perspektiver for at skabe en holistisk forståelse af familiens situation. Vurderingen resulterer i en samarbejdsaftale, der tager højde for alle aspekter af børnenes trivsel og forældrenes muligheder for at samarbejde. Denne tilgang sikrer, at alle parter føler sig hørt og respekteret, og at løsningerne er bæredygtige på lang sigt.

En af de største fordele ved vores løsningsmodel er, at den hjælper jer med at undgå Familieretshuset og de potentielt langvarige og belastende juridiske procedurer, der følger med. Vi prioriterer altid en fredelig og samarbejdsvillig måde at løse konflikter på, som kan spare jer tid, penge og følelsesmæssig stress.

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.